УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

«Закликаю ветеранів Радянської армії та УПА подати один одному руки»

«Закликаю ветеранів Радянської армії та УПА подати один одному руки»

Шановні співвітчизники!

Дорогі українці! Шановні ветерани!

За кілька днів ми відзначатимемо велике свято – День Перемоги. У травні 1945 року було покладено край найкривавішій драмі в історії людства. Це день честі й слави наших дідів і батьків, які мужньо зі зброєю в руках виступили проти ворога. Наших матерів, які витримали тягар війни і невтомною працею наближали перемогу.

З плином часу позолота ідеології зійшла з цього свята, відкривши мільйони облич і доль. Перемога стала і зрозумілішою, бо сьогодні цензура не спотворює спогадів, а багато засекречених раніше документів стали доступними для дослідників і громадськості. Ми відкриваємо для себе людський вимір війни.

Українці заплатили страшну ціну за Перемогу. Україна постраждала найбільше з усіх європейських країн. Тисячі міст і сіл було спалено, знищено. Після війни, вже в мирний час люди продовжували гинути від Голодомору.

В ті страшні роки полягли мільйони українців. Про точну кількість загиблих і досі дискутують історики, вчені, ветерани. Вічна пам’ять солдатам і офіцерам, партизанам і підпільникам. Усім українцям, чиїм життям виборено подвиг українського народу. Честь і слава ветеранам, які нині серед нас. Їхня мужність і любов до Батьківщини завжди слугуватимуть прикладом для нас.

Серед нас живуть ті, хто своїми очима бачив війну. В Україні статус ветерана війни мають понад три з половиною мільйони громадян. З них майже триста тисяч – учасники бойових дій, і ще стільки ж – інваліди. Це ті, хто може розповісти про справжнє обличчя війни. Передати відчуття її жаху і руїни.

Дорогі ветерани!

Нинішнє покоління українців перед вами в неоплатному боргу.

Найменше, що ми можемо зробити для вас сьогодні – це забезпечити гідну старість. Крок за кроком ми йдемо по цьому шляху. Минулого року Кабінет Міністрів затвердив Програму соціального захисту ветеранів. Було внесено зміни до Закону "Про статус ветеранів війни". Ними підвищено пенсійні виплати, збільшено обсяг пільг для ветеранів війни.

Цього року уряд і далі збільшуватиме підтримку ветеранів. У цьогорічному бюджеті більше 4-х мільярдів гривень призначено для пільг і компенсацій ветеранам. Вже з першого січня більш ніж удвічі зросли пенсії інвалідів усіх груп. Зріс і розмір разової грошової допомоги, яку ветерани війни отримують до Дня Перемоги. Нехай цей невеликий жест буде свідченням уваги і пошани з боку української громади.

Під особливою увагою має перебувати здоров’я людей похилого віку, зокрема ветеранів.

У бюджеті цього року виділено понад 37 мільйонів гривень на санаторно-курортне лікування ветеранів війни, понад 45 мільйонів – на оздоровлення інвалідів.

Найближчим часом я підпишу указ, який відкриє безперешкодний доступ до сучасних методів діагностики, профілактики та лікування основних захворювань людей похилого віку. Я прошу всіх медичних працівників виявити увагу і турботу до тих, хто заради нас жертвував своїм життям.

Звертаюся також до представників місцевої влади, глав обласних та районних адміністрацій, керівників соціальних служб. Ви зобов’язані допомогти тим, хто найбільше цього потребує. Зробіть життя ветеранів зручним, забезпечте їх житлом, транспортом, зв’язком, соціальною допомогою.

Особливої уваги ветерани потребують в великий для всіх нас день - 9 травня. В кожному місті і селі влада має організувати проведення Дня Перемоги для ветеранів на високому рівні.

Жертви і втрати України у Великій Вітчизняній війні не були даремними. Наслідком перемоги над фашизмом було формування нинішніх кордонів нашої держави. Уперше за багато століть українці опинилися в межах однієї країни, яка, на жаль, не набула тоді незалежності.

Україна стала співзасновником Організації Об’єднаних Націй.

Усе це здобуто перемогою України у Другій світовій війні. Тому День Перемоги – це велике національне свято українців, яке вони святкують разом з усім світом.

Зі знищенням фашизму зникла смертельна загроза європейській цивілізації.

Подолавши тоталітарні спокуси, які розділяли її, Європа повернулася до традиційних християнських цінностей. Це свобода, людська гідність, рівність і солідарність, які ґрунтуються на демократії та верховенстві права.

І в цьому велика заслуга покоління наших батьків.

Демократичний світ цінує свободу, він знає, що порозуміння і примирення йде через прощу. І цей урок ще мусить пройти Україна.

Більше півстоліття тому український народ здобув Перемогу над окупантом. Незалежно від кольору прапора чи крою мундира всі українці боролися за одне – право вільно жити на батьківській землі.

Ми не можемо переписати складні сторінки своєї історії, але можемо і мусимо об’єднатися заради майбутнього.

День Перемоги – це хороша нагода для такого примирення. Закликаю ветеранів Радянської та Української повстанської армій в цей день подати один одному руки та знайти шлях до порозуміння.

Я звертаюся до вас від імені покоління ваших синів і дочок: шановні батьки, не передавайте нам цю проблему. Потисніть один одному руки, пробачте один одному заради України, заради ваших дітей та правнуків. Українська нація гідно оцінить ваш крок.

Ми не можемо дозволити, щоб наші діти та онуки спостерігали протистояння за право називатися справжнім ветераном. У цьому протистоянні ми не знайдемо правди.

У своїх серцях ми давно простили німців, японців, поляків. Ми простили всіх, хто, можливо, був по той бік окопів. Тепер настав час простити самих себе.

Прикро, що на офіційному рівні держава досі не визнала всіх, хто воював за свободу й незалежність України.

У цій справі я покладаю великі сподівання на новий парламент. Сподіваюся, він зуміє вирішити питання статусу всіх, хто воював. Верховна Рада повинна віддати шану всім, хто захищав свою Батьківщину, і проголосувати за закон, який визнає воїнів УПА ветеранами війни. Це наш борг перед батьківським поколінням.

Думаю, це має стати одним із пунктів політичної угоди про формування коаліції.

Це питання дуже чутливе. І тому тут нам потрібна мудрість і підтримка самих ветеранів Великої вітчизняної.

Дорога українська громадо!

Наш обов’язок – передати наступним поколінням пам’ять про страшні дні війни і героїзм нашого народу. Війна не оминула жодну українську родину. У кожній сім’ї зберігається свій символ того часу. Покажіть своїм дітям фотокартки дідусів, листи-трикутники з фронту, здобуті звитягою ордени і медалі. Розкажіть їм, якою ціною далася перемога.

Моя родина пом’яне мого батька, Андрія Андрійовича Ющенка, і батька моєї дружини, Михайла Андрійовича Чумаченка.

Їм обом довелося випити до дна гірку чашу солдата і в’язня концтабору. Але їхня віра в перемогу і сила духу має стати прикладом для внуків і правнуків.

Я звертаюся до кожного українця. У День Перемоги подаруйте ветеранам свято. Засвідчуйте, як багато людей вдячні за їхній подвиг. Прийдіть вшанувати День Перемоги на центральні вулиці міст і сіл. Як Президент я також вийду на Хрещатик, щоб привітати ветеранів , засвідчити, що Україна пишається ними.

Здоров’я і довгих років життя вам, дорогі наші ветерани!

Низький уклін вашому подвигу! Шана вашій мужності , витримці, патріотизму!

Миру вам і злагоди у ваших родинах!