УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

«З 14 жовтня я поновлений на посаді» - стенограма скандальної прес-конференції Піскуна

1,6 т.
«З 14 жовтня я поновлений на посаді» - стенограма скандальної прес-конференції Піскуна

Шановні журналісти, шановні присутні! Я хочу повідомити вас про те, що колегія суддів Шевченківського районного суду визнала указ про моє звільнення незаконним, і з 14 жовтня я поновлений на посаді Генерального прокурора і поновлений на роботі. Тобто, з того дня, коли я був незаконно звільнений з роботи.

Я хочу, щоб ви зрозуміли, що йдеться не про особистість, не про фізичну особу, яку я тут представляю. Це йдеться про верховенство Закону і Права в Україні як в самостійній державі, про що всі голосно проголошують на всіх майданах. Йдеться про законність рішень, які повинні дотримуватись всі державні чиновники, незалежно від їх рангу, а також йдеться про обов’язкове виконання судових рішень.

Аналогічне рішення було вже прийнято. Воно приймалося 9 грудня 2004 року Печерським районним судом. Але це рішення, яке сьогодні оприлюднене, конституювало і теоретичну, і практичну частину питання, і закріпило юридичні підстави поновлення на роботі Генерального прокурора як державного службовця, як людини, яка не має відношення до політики і посадовця, який не займається політичною діяльністю, а виконує державні функції і процесуальні функції, що дуже важливо.

Я прошу шановних журналістів оприлюднити це рішення для всього народу України, щоб його прочитали недолугі юристи, які твердили протилежне, виходячи з своєї неосвіченості і некомпетентності, і щоб народ України знав, що наші суди все-таки приймають цивілізовані законні рішення і в Україні діє верховенство законів і верховенство права.

Але в цьому рішення є дуже цікава деталь, і я думаю, що вам, шановні журналісти, треба про неї сказати окремо. Тут написано: «а тому суд вважає, що звільнення Генерального прокурора без визначення підстав його звільнення може вважатися способом впливу на Генерального прокурора України та засобом втручання в його діяльність, оскільки створює залежність Генерального прокурора України та його дій чи рішень від відповідної посадової особи відповідача по справі». Хто відповідач – ви розумієте.

Я вас прошу, щоб я не займав час, прочитайте це рішення дуже уважно. На мій погляд, це одне з небагатьох рішень, яке можна покласти в хрестоматію законності і права в Україні.

Я готовий відповісти на ваші запитання.

- Ви мали намір вимагати від Генеральної прокуратури порушення кримінальної справи проти Президента України, який не дотримався чинного законодавства. Наскільки ви просунулися в цьому питанні? Ви вже звернулися до Генпрокуратури?

- Ви знаєте, я, як законослухняний громадянин, буду робити все по закону. Після цієї прес-конференції я беру заяву, яку я написав на ім’я Президента, прикладаю виконавчий лист, підписаний суддями, додаю постанову про поновлення мене на роботі, їду зараз у Секретаріат Президента України і офіційно передаю ці документи Президенту. Рішення за ним. Після того, як Президент визначиться з рішенням, відповідно від того ми й будемо в подальшому, так би мовити, будувати свою правову позицію.

- Скільки часу має Президент для прийняття рішення?

- Вже немає часу, тому що він повинен був прийняти рішення з моменту проголошення постановляючої частини 18 листопада 2005 року.

- Як ви думаєте, чому Президент вас звільнив?

Мені, наприклад, здається, що це було зроблено під тиском оточення Президента, яке намагалося всілякими методами мене усунути з посади Генерального прокурора, тому що порушені командою Генеральної прокуратури кримінальні справи дуже суттєво почали торкатися оточення Віктора Андрійовича. І тому оточення Президента зробило все, щоб цей незаконний указ був підписаний.

Ви пам’ятаєте істерику голови Секретаріату, який повідомив, що мене звільнено за порушення ряду кримінальних справ. Він сам розповів про те, за що мене звільнили. Які ще можуть бути коментарі?

Я не був присутній при підготовці указу і його підписанні. Нажаль. Хоча можна було б це зробити, мене запросити для цього.

… (Запитання нерозбірливо)

Я ні з ким, ні з одною політичною силою не вів переговори про те, що я буду йти до них у список. Це просто журналістська вигідка. А що стосується закриття кримінальних справ відносно Тимошенко, я ще раз наголошую, що мною були ці рішення і слідчими, які розслідували ці справи, і мною погоджені були ці постанови свідомо, я їх погодив, тому що слідчий приймав рішення, а ці постанови погоджені мною особисто. Я це зробив свідомо, тому що я вважаю, що я прийняв абсолютно законне рішення по справах Тимошенко. Коли вже я не був Генеральним прокурором України і не міг впливати на рішення Верховного суду, мої рішення, як абсолютно законні, були підтверджені судовими колегіями Верховного суду України. Тому мені приємно, що ми, як фахівці, не помилилися в прийнятті цього рішення.

-Недавно вы говорили, что против Рыбачука тоже возбуждено уголовное дело. Не могли бы вы ответить, какова его судьба? И второй вопрос: что вы можете сказать по делу Березовского?

Відносно Рибачука немає порушеної кримінальної справи. Рибачук як свідок був допитаний по одній кримінальній справі. Не хочу розголошувати таємницю слідства, бо не маю права. А взагалі, як прокурор, вже маю право це говорити. Вибачте. Був допитаний по кримінальній справі, пов’язаній з фальсифікуванням результатів виборів президента України в ЦВК. В зв’язку з тим, що ті свідчення, які дав пан Рибачук, не підтвердились в процесі розслідування, тепер необхідно з’ясувати його подальшу долю під час розслідування цієї справи.

По Березовському. Наскільки мені відомо, ці платіжки повернуті прокурором Медведьком назад до Верховної Ради. Так мені сказали депутати, я не буду свідчити про це, бо це достеменно мені не відомо, але мені сказали, що ці платіжні доручення повернуті без перевірки. Так мені сказали. Можливо, я помиляюсь, я тоді зразу прошу пробачення. Без перевірки. Я вважаю, що це - невірно. Таке питання повинно бути перевірене, і йому повинна бути дана юридична оцінка, а не тільки політична.

-Какова теперь судьба Генерального прокурора Медведько, учитывая решение Шевченковского суда? Известны ли вам, как Генеральному прокурору, результаты расследования по делу отравления Президента Украины Виктора Ющенко?

- Беззаконними діями представників адміністрації і Секретаріату Президента сьогодні створено правову колізію в державі, правовий колапс. Сьогодні є абсолютно легітимних два Генеральних прокурори. Ви знаєте, що про це попереджували керівників Секретаріату, про це я особисто попереджував пана Рибачука. Звичайно, ті постанови і розпорядження, які видає О.І.Медведько, вони мають таку саму юридичну силу, як і ті постанови і розпорядження, які буду видавати я. І немає ніякого значення, де я сьогодні знаходжусь – в цьому кабінеті чи на Різницькій, чи в прокуратурі міста Києва. Це для Генерального прокурора, юрисдикція якого розповсюджується на територію всієї держави, не має ніякого значення. Я можу тут, зараз підписати наказ про ліквідацію колегії Генеральної прокуратури України. І я це завтра зроблю, якщо Президент не прийме рішення.

По діоксину. Я говорив вам півроку тому назад, літом і восени, що Президент Ющенко отруєний. Я завжди про це казав, що він отруєний. Тому що я знав, що у ньому є діоксин. І ті, хто паплюжив мене з екранів телебачення і говорив про те, що немає юридичного підтвердження, то я хочу їм сказати, що таке юридичне підтвердження у цій справі було. Те, що проведена зараз експертиза, не заперечує тих моїх висловлювань і повідомлень, які я вам давав. Питання інше: хто це зробив? Коли це було зроблено? І де це було зроблено? От на що повинні дати відповідь сьогодні Служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ України. Я хочу, до речі, сказати, що заява Луценка, що бандити не сидять в тюрмах, тому що Генеральним прокурором був Піскун, так шановний Юрій Віталійовичу, я пишаюся тим, що я тобі не дав створити правового бєспрєдєла в етой стране. Що я по твому тому списочку, що ти з ним бігав, по тим лахміттям, не приймав незаконних рішень. Я щасливий від того, що я ні разу не порушив закон, як ти не просив і не наполягав на тому. І не порушу. Списочок в мене є, я вам колись покажу.

-Попытка назначения Присяжнюка на должность Генпрокурора и отзыв этого назначения случаен ли? И кто за этим стоит?

Мені тяжко коментувати цю ситуацію. Зверніть увагу на таку деталь. Президент говорить і оточення Президента кажуть, що Піскун неефективно працював, що не доведені справи до суду. Це політичні заяви. Я не займався політикою. І політична оцінка моєї діяльності – це незаконна оцінка. Як і політична оцінка суду. Це незаконна оцінка. Ніхто не має права оцінювати діяльність суду так, як його сьогодні оцінюють. Ситуація ось в чому. Є речі, по яких Генеральний прокурор відповідає за ділянку роботи: це нагляд, це розслідування справ, це несудова діяльність Генерального прокурора, що стосується системи загального нагляду. Мені здається, що ми підняли дуже сильно планку, і на цій планці, звичайно, прокуратура стала попереду тих органів, які повинні були йти попереду – це служба безпеки України і Міністерство внутрішніх справ. Ось чому завищена була планка і оцінка нашої роботи. Але якщо говорити про ефективність, то тисячі справ, сотні засуджених злочинців підтверджують ефективність роботи Генерального прокурора і Генеральної прокуратури.

- Чому ви зупинились на остаточному рішенні районного суду, а не звертаєтесь до Верховного суду? Коли ви казали про Луценка, це стосується і Колєснікова? Він вам також давав шпаргалки стосовно цієї справи?

- Що стосується мого поновлення на районному рівні. Це не має ніякого значення. Президентом України був звільнений з посади начальник Головного управління військової контррозвідки Галака. Через п’ять днів Галака рішенням Печерського районного суду був поновлений на роботі, як незаконно звільнений указом Президента, і указ був скасований. Президент через три дні поновив його на роботі і виконав рішення суду відносно Галаки, і Галака сьогодні працює і дає прес-конференції, і пише в газетах. Тому вибіркового виконання законів в цій країні не повинно бути. Від прізвища не повинно залежати.

Апеляція не зупиняє цього рішення.

Колєсніков. Що стосується того, що розказував Юрій Віталійович, що бандити не сидять в тюрмах, тому що Генеральний прокурор був Піскун. А де його заяви, пана Луценка, про сім епізодів по справі Колєснікова, де його відверті заяви про те, що там когось убивали, стріляли? Підніміть зараз протокол засідання Верховної Ради, почитайте, що наговорив Луценко. А що з того всього знайшло підтвердження? Да аж нічого. От так і по всім іншим кримінальним справам, які вони приносили. Це було намагання загнати прокуратуру в політичну боротьбу. А я цим займатися не буду.

-Які накази, крім наказу про ліквідацію колегії Генеральної прокуратури, ви плануєте підписати найближчим часом?

Не знаю. Все буде залежати від того, які дії вчинить Президент Ющенко.

-На кого покладене виконання рішення суду, і чи зверталися ви щодо його виконання у Міністерство юстиції?

Виконавчий лист я передаю зараз до Президента. «На Президента» - написано тут. Президент України – виконавець.

Якщо Президент відмовиться добровільно виконувати і порушить Закон, тоді я можу звернутися у виконавчу службу і вимагати виконання цього рішення. Але зверніть увагу: про яке верховенство права нам тлумачить пан Головатий, коли він є Міністром юстиції, представником Президента в суді, і ще його два заступники сиділи представниками Президента в суді, і він же сьогодні керує, як міністр, виконавчою службою в Україні. То що, він буде виконувати це рішення? Я б на місці пана Головатого і тих двох товаришів, які з ним були в суді, подав би сьогодні рапорт про звільнення з займаної посади, тому що такого позору ще Україна не переживала. Коли при Кучмі подали апеляцію на таке саме рішення і юристи сіли і порадились з цього приводу, вони відкликали цю апеляцію, тому що зрозуміли, що правова позиція на боці Генерального прокурора, і не тому Кучма підписав отой указ про моє поновлення, що я з ним домовився, а написано: «негайне виконання», і це відбулось, і Кучма тоді поступив згідно закону.

-Чи погоджуєтесь ви з висловом пана Такташова, який каже, що справу Колєснікова було повністю сфабриковано і що на нього тиснули?

Я так само тиснув на пана Такташова, говорячи йому: «Розслідуй справу, розслідуй справу». Я не казав, як, але я казав йому «розслідуй». І те, що там не було доказів, про це знав мій заступник – пан Шокін, як мені тепер стало відомо, про це знав ще один слідчий, і я думаю, що це стане предметом спеціальної прокурорської перевірки.

Я думаю, що частково справа була сфальсифікована. Якщо це буде підтверджено, за це повинен відповідати міністр внутрішніх справ Луценко і заступник Генерального прокурора Шокін, які керували розслідуванням цієї справи.

-Сьогодні ви спробували зайти на роботу?

Я, звичайно, можу це зробити. Я можу, наприклад, попрохати своїх знайомих народних депутатів прийти разом зі мною, зайти в кабінет прокурора. Але я вважаю, що мій прихід в Генеральну прокуратуру України, як це було в минулому році, повинен бути офіційним і законним, на підставі суворого дотримання законодавства України.

- На вас сейчас не оказывают давление?

Один чоловік мені сказав, що якщо ти не зупинишся, тебе уб’ють. Я сказав йому: ну що ж, значить, така моя доля.

-А вы приняли какие-то меры безопасности?

- Є в мене згідно указу Президента два охоронця, але ходимо ми пішки. До речі, вчора був на Майдані, і давав автограф. Напевно, підписав карточки біля тисячі чоловік. Люди дуже схвально до мене відносяться - всі підходили, тиснули мені руку, і всім я давав автографи вчора. Я навіть зрозумів, що для того, щоб стати популярним, треба щоб обов’язково тебе хтось зняв.

- Сили вам це дало?

Знаєте, мені всі люди вчора казали на Майдані… тисячі людей до мене підішли, з тисячами я фотографувався, давав автографи, і тисячі людей мені тиснули руку (я був не сам, зі мною були свідки – люди, друзі), які мені казали: «Тримайтеся, Святослав Михайлович, ми з вами». Тисячі людей.

-Вы не подали заявление в прокуратуру по поводу угрозы?

А це ж не офіційно, це ж мій товариш мені сказав.

-Ви вже визначилися, з ким ви будете блокуватись?

Мене це питали. А чому ви думаєте, що я повинен іти на вибори? Я поновився на роботі. Я що, вас не влаштовую, як Генеральний прокурор? Я не розумію. Чому ви мене відправляєте в парламент? Я збираюся працювати на посаді Генерального прокурора.

-А якщо не буде указу Президента, як ви будете працювати на посаді Генерального прокурора?

А мені не потрібен указ Президента. Не знаю, як буде. Цю дурню зробило оточення Президента, тепер вирішують це питання: хто його вчинив, хто його зробив, хто його організував. Це злочин проти держави.

-Вы оставите Медведько в качестве замгенпрокурора?

До позавчерашнего дня я хотел оставить Медведько первым заместителем, учитывая, что за него проголосовало 303 депутата. После того, что происходит на протяжении последних трех дней, мне кажется, что Александр Иванович начал нарушать закон. Либо он это делает сам (надо выяснить), либо ему дали такое указание. Указание мог дать только один человек. Я выясню. Если это он делает сам, это один вопрос. Если это указание – это совсем другой вопрос.

-Якщо ви програєте апеляцію, ви будете подавати касаційну заяву?

Обов’язково. Ви подивіться це рішення, і ви зрозумієте, що програти неможливо. Тому що тут чітко все виписано, і тисячі юристів про це говорили пану Головатому, і пану Рибачуку, і пану Президенту. «Не робіть цього – буде біда». Але сьогодні влада більше думає про якісь свої політичні доцільності, а не про верховенство права в цій країні. А я хочу вимусити владу дотримуватись законів.

-Як ви думаєте, чи знав спікер Литвин, що все так обернеться?

Ви знаєте, я мав таку надію, що буде таке рішення, і мав таке внутрішнє переконання. Але яке буде рішення, не знав ніхто. Тут сидять дівчата, які сиділи разом зі мною на суді. Вони бачили, як я хвилювався, вони бачили, як наша команда працювала на суді, як ми працювали з документами, як ми говорили, що ми говорили. Це був судовий процес. Це було з’ясування юридичних норм і догм. Воно не відбулося за один день. Воно відбулося за декілька серйозних, довгих засідань. І тому передбачити рішення не міг ніхто. Але я надіюся на те, що закон візьме верх.

- Ви казали, що починаючи з вересня суди ніяк не впливають на владу. Що робити законослухняним громадянам, на стороні яких стоїть суд?

- Законослухняним громадянам треба було вчора на Майдані, де Президент розпочав відверту розмову, так само відверто сказати, що ви, які стоїте на цій сцені, ви сьогодні владоможці. То чому ми, прості люди, які стоїмо знизу, на відстані 27 метрів від вас, повинні виконувати закони, а ви, які стали вище нас – по всім параметрам – чому ви нехтуєте їми? Є рішення суду по Мельниченко – не виконується, є рішення суду по Києву – борг – столиці – не виконується. Є 2-3 рішення по податковій адміністрації, коли скасовані укази Президента й незаконно звільнених не повертають на роботу. Мені відомі сотні рішень, законних, які прийняті судами, і вони не виконуються владоможцями. От тепер прокурор буде порушувати по кожному факту невиконання судового рішення кримінальну справу. Я вам клянусь, що це буде. І буде притягати цих владоможців. А потім кажуть, що суди корумповані. При чому тут суди? Суди винесли рішення, а їх не виконують. А люди на суд думають. А суд не винуватий, винуваті ті державні службовці, які зобов’язані виконати рішення, які отримують за це зарплату. Існує ціла служба судових виконавців, яка погано працює або не працює зовсім. От чим я зараз повинен зайнятися.